Paskelbta

Kavos skrudinimas

Žalios kavos atrinkimas, skrudinimas, degustavimas – menas, mokslas ir aistra

Kelionėje nuo saulėtos plantacijos iki Jūsų stalo, kiekvienas kavos pupelių apdorojimo etapas yra kritiškai svarbus. Kavos skrudinimas vienas iš svarbiausių kavos apdirbimo etapų, reikalaujantis didžiulio kruopštumo ir žinių. Kiekviena kavos rūšis yra unikali: skirtingos kavos auginimo sąlygos, skirtingos apdorojimo technologijos daro įtaką kavos skoniui, todėl tobulam skoniui ir kavos kokybei reikia daugybės įžvalgų, eksperimentų, kol atrandamas tinkamiausias skrudinimo lygis ir išgaunamas geriausias kavos aromatas, skonis ir poskonis.

Svarbu žinoti, jog skirtingais būdais ruošiama kava turi būti paskrudinta ir sumalta tinkamu būdu. Šviesesnis skrudinimas ir stambesnis malimas padės atrasti daugybę skonių ir aromatų plikytoje ar filtruojamoje kavoje. Mėgstantiems stipresnę kavą arba geriantiems ją su pienu, rekomenduojama ieškoti tamsiau skrudintos kavos, kurios skonis, net ir su papildomais priedais, nepasimes ir išliks sodrus. Jeigu ruošiate kavą moka kavinuku ar espresso kavos aparatu rinkitės specialiai espresso kavai skirtus mišinius, kuriuos skrudiname tamsiau, taikydami išskirtinę metodiką, tam, kad kiekvienas espresso mišinys būtų unikalus, o  kavos puodelis ant Jūsų stalo būtų nepriekaištingas ir nepakartojamas. Atkreipkite dėmesį, kad tokiam ruošimo būdui kava turi būti malama smulkiai kaip kvarcinis smėlis

Kiekvienas kavos skrudintojas, panašiai kaip ir vyndarys ar šokolado meistras, turi savo savitą skrudinimo techniką ir paslaptyje laiko kiekvienos rūšies pupelių skrudinimo receptūrą, todėl skrudinimo metu natūraliai atsirandantys įvairiausi skoniai ir aromatai, tai ne tik gamtos, bet ir žmogaus sunkaus darbo ir meilės kavai rezultatas.

Neužtenka žinoti, kad kava skrunda 15 min. ar tol, kol skrudinimo būgnas įkaista iki~220ºC. Kiekvienas kavos skrudinimo ciklas reikalauja beatodairiško temperatūros kitimo fiksavimo, bei fizinių kavos pupelių pokyčių vertinimo. Galų gale skrudinimo pabaiga – žmogiškasis faktorius, kurį lemia skrudintojo žinios bei patirtis.